Een vertrouwenspersoon wordt verplicht voor werkgevers. En dan?

In mei 2023 nam de Tweede Kamer een wet aan die het verplicht stelt voor werkgevers om een vertrouwenspersoon aan te stellen in organisaties in Nederland. Wat betekent een verplichte vertrouwenspersoon voor jouw organisatie?

Veilige werkomgeving

Een werkgever is volgens de Arbowet verplicht te zorgen voor een veilige werkomgeving. Dat geldt ook voor psychosociale arbeidsbelasting. Daarom geeft de nieuwe wet alle werknemers in Nederland het recht op toegang tot een vertrouwenspersoon. Werkgevers tot 10 werknemers zijn uitgezonderd van de verplichting om een vertrouwenspersoon aan te stellen. Het is nog niet duidelijk wanneer deze aanvulling op de Arbowet in werking treedt.

Wanneer heb je vertrouwenspersoon nodig?

De vertrouwenspersoon is een luisterend oor, waar een medewerker zijn of haar verhaal kwijt kan over (seksuele) intimidatie, agressie, discriminatie of pesten. Zo is de vertrouwenspersoon een gesprekspartner voor werknemers met een werk gerelateerde situatie, die hij/zij niet direct met de leidinggevende kan of wil bespreken. De vertrouwenspersoon geeft advies over oplossingen en biedt begeleiding.

Externe vertrouwenspersoon

Niet elke werkgever hoeft zelf een medewerker op te leiden tot vertrouwenspersoon of een vertrouwenspersoon in dienst te nemen. Je mag ook een externe vertrouwenspersoon aanstellen. HR5 helpt je graag met vraagstukken rondom de vertrouwenspersoon, biedt je de mogelijkheid om via ons een externe vertrouwenspersoon aan te stellen of een vertrouwenspersoon abonnement aan te gaan.

Wil jij meer weten over een HR5 vertrouwenspersoon?

HR5 heeft externe vertrouwenspersonen en een vertrouwenspersoon abonnement. Meer weten? Neem contact op!

Op de hoogte blijven?

Benieuwd naar meer artikelen, weetjes of nieuws op HR en wetgeving vanuit HR5?

Volg ons dan op Social Media.