Ondersteuning voor werkgevers: Wat doet een Adviseur Arbeid en Gezondheid?  

Als werkgever wil je zorgen voor een productieve werkomgeving met een gezonde bedrijfscultuur. Dat betekent dat je oog hebt voor de gezondheid en duurzame inzetbaarheid van je medewerkers. Onze Adviseur Arbeid & Gezondheid is een partner die je organisatie met hun expertise optimaal ondersteunt. Maar wat doet een Adviseur Arbeid & Gezondheid? 

Wat doet een Adviseur Arbeid en Gezondheid?  

Een Adviseur Arbeid & Gezondheid (AAG) speelt een belangrijke rol in het ondersteunen van werkgevers bij het beheren van verzuim en het bevorderen van duurzame inzetbaarheid. Door hun deskundigheid en proactieve aanpak zorgen zij voor een gezonde en productieve werkomgeving waarin zowel werkgevers als werknemers floreren.  

Vraagbaak voor werkgevers 

Allereerst is een AAG een onmisbare vraagbaak voor werkgevers met deskundig advies over uiteenlopende thema’s van verzuimbegeleiding tot duurzame inzetbaarheid. De HR5 Adviseur Arbeid & Gezondheid helpt werkgever en leidinggevende bij vragen over wettelijke verplichtingen, zoals de Wet verbetering poortwachter (WvP)assisteert bij het opstellen en uitvoeren van re-integratieplannen, maar denkt dus ook graag met je mee over hoe je het verzuim kan voorkomen. 

Preventie en amplitie: Meer dan alleen verzuim 

De adviseur richt zich niet alleen op het verminderen van verzuim, maar ook op preventie en amplitie. Dit betekent dat ze aandacht besteden aan het voorkomen van verzuim door het bevorderen van de gezondheid, adviseren over preventieve maatregelen en het welzijn van medewerkers. Ze helpen bij het opstellen van plannen die gericht zijn op het versterken van de positieve aspecten van het werk en het bevorderen van een gezonde werkomgeving. Verzuimtrainingen vormen een belangrijk onderdeel van de dienstverlening van een AAG. Door werkgevers en leidinggevende te trainen in ziekteverzuimpreventie en duurzame inzetbaarheid, dragen zij bij aan het creëren van een gezonde en productieve werkomgeving. Deze trainingen helpen om verzuim te verminderen en de algehele werksfeer te verbeteren. 

Persoonlijke betrokkenheid en samenwerking  

De Adviseur Arbeid & Gezondheid fungeert niet alleen als procesbegeleider, maar is een partner in het web tussen verschillende spelers binnen verzuim en duurzame inzetbaarheid. De adviseur kent zijn/haar klanten goed en zorgt voor een sterke samenwerking gebaseerd op wederzijds vertrouwen en gezamenlijke doelstellingen. Zo ontstaat verbinding tussen werkgevers, bedrijfsartsen, arbeidsdeskundigen en andere relevante partijen om zo een integrale aanpak te realiseren: het bevorderen van de gezondheid en inzetbaarheid van werknemers.  

Proactief informeren en vooruitdenken 

Een werkgever of leidinggevende heeft vaak al genoeg ballen in de lucht te houden. Daarom denkt onze Adviseur Arbeid & Gezondheid vooruit en informeert je tijdig over de benodigde stappen binnen het re-integratieproces. De adviseurs voorzien je van de juiste informatie en adviseren over wat deze stappen betekenen voor zowel de werkgever als de werknemer. Deze proactieve benadering helpt om problemen voor te blijven en een bij te dragen aan een succesvolle re-integratie.  

Jouw eigen Adviseur Arbeid en Gezondheid?

Het team van HR5 biedt maatwerk in Arbo en verzuim voor jouw organisatie. Wil je weten wat onze adviseur kan betekenen voor jouw organisatie?

Procesbewaker Wet Verbetering Poortwachter en dossierbeheer 

Natuurlijk kun je op je Adviseur Arbeid & Gezondheid rekenen bij het bewaken van de processen volgens de Wet verbetering poortwachter (WvP). Dit betekent dat zij de regie voeren over verzuimdossiers en ervoor zorgen dat zowel de werkgever als de werknemer zich aan de wetgeving houden. Je Adviseur Arbeid & Gezondheid zorgt door de betrokken aanpak dat de re-integratie van je medewerker soepel verloopt. De bedrijfsarts is altijd leidend als het over het medische gedeelte gaat. Een Adviseur Arbeid & Gezondheid helpt je pro-actief bij het vertalen van een advies op papier naar een concreet re-integratieplan. Zo kijkt je adviseur samen met de werkgever of leidinggevende hoe de adviezen praktisch toegepast kunnen worden om de terugkeer van een medewerker naar de werkvloer zo effectief en duurzaam mogelijk te maken. Dit omvat onder andere het aanpassen van werkplekken, het aanbieden van trainingen en het begeleiden van medewerkers tijdens hun re-integratietraject. 

Bijdragen aan duurzame en effectieve re-integratie 

De focus van de Adviseur Arbeid & Gezondheid ligt op het realiseren van een duurzame en effectieve re-integratie. Dit betekent dat ze niet alleen kijken naar de korte termijn oplossingen, maar ook naar de lange termijn gezondheid en inzetbaarheid van de werknemer. Door het centraal stellen van zowel de medewerker als de werkgever, dragen zij bij aan een win-win situatie voor beide partijen. 

Op de hoogte blijven?

Benieuwd naar meer artikelen, weetjes of nieuws op HR en wetgeving vanuit HR5?

Volg ons dan op Social Media.