Aandacht voor mentale problemen van werknemers voorkomt verzuim
Mentale klachten en stress bij medewerkers leiden tot minder productiviteit en meer verzuim. Medewerkers doen steeds complexer werk en de werkdruk neemt toe door personeelstekort. Daarnaast zorgen de huidige moeilijke economische tijden, zoals de stijgende inflatie en hoge energieprijzen, voor grote zorgen bij mensen. Dit kan leiden tot te veel stress en mentale klachten met grote gevolgen op de werkvloer. Yannick van Moorsel, adviseur Arbeid & Gezondheid bij HR5: “Aandacht voor mentale problemen voorkomt verzuim.”
Meer overspanning en burn-outs
Het aantal werknemers in Nederland dat verzuimt door overspanning of burn-out stijgt, zo waarschuwde ook de Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde (NVAB) deze zomer. De NVAB waarschuwde dat het grote personeelstekort een van de oorzaken daarvan kan zijn en ervoor kan zorgen dat medewerkers met minder mensen evenveel of zelfs meer werk moeten doen. Zo kunnen werkdruk en stress zorgen voor mentale klachten, waardoor uitval op de loer ligt. Ook huidige moeilijke economische tijden met dure boodschappen en hoge energierekeningen vergroten dit risico.
Aandacht van werkgevers voor mentale problemen voorkomt verzuim
Adviseur Arbeid & Gezondheid Yannick van Moorsel legt uit: “Een werknemer die uitvalt zorgt voor extra werkdruk bij de andere collega’s en is daarnaast een grote kostenpost voor de werkgever. Een collega die uitvalt kan ervoor zorgen dat daarna nog meer collega’s met mentale klachten ziek uitvallen. Daarom is voldoende aandacht voor de mentale gezondheid van medewerkers heel belangrijk, zodat het ontstaan van klachten en verzuim kan worden voorkomen.” Maar hoe ziet die aandacht er concreet uit? Yannick: “Werkgevers kunnen zelf actiever een rol spelen om verzuim door werkdruk en stress te voorkomen.” Hij geeft tips:
Zorg voor meer autonomie in het werk
Medewerkers weten vaak erg goed hoe hun werk uitgevoerd moet worden en hoe ze hun dagelijkse werkzaamheden het beste kunnen inrichten. Meer autonomie en zeggenschap over de dagindeling en indeling van werkzaamheden kunnen helpen om de werkdruk te verlichten. Yannick: “Ga het gesprek aan met teams en individuele medewerkers over de indeling van hun dagelijkse werkzaamheden. Betrek verschillende afdelingen om te kijken hoe de werkdruk verlaagd kan worden. En probeer samen te bekijken welke oplossingen er mogelijk zijn. Ben open en eerlijk over welke oplossingen wel of niet uitgevoerd kunnen worden en waarom. En het belangrijkste: voer de oplossingen uit en zorg voor resultaat. Als werkdruk op deze manier wordt aangepakt, geeft dit medewerkers perspectief om meer lucht.”
Let op signalen van mentale problemen
Mentale klachten bij medewerkers komen niet uit de lucht vallen. Achteraf geven leidinggevenden en werkgevers vaak toe al te zien aankomen dat de medewerker uit ging vallen. Als signalen eerder opgepikt worden, kan dit verzuim worden voorkomen. Yannick: “Let op medewerkers die na het weekend of een vakantie moeite hebben met opstarten. Besteed meer aandacht aan medewerkers die minder proactief zijn dan eerder, medewerkers die zich distantiëren van het werk en voor wie alles teveel lijkt. Ga het gesprek aan met de medewerker om te kijken waar hulp geboden kan worden.” Kom je er samen niet uit? De bedrijfsarts kan ook helpen voordat klachten tot verzuim leiden. De bedrijfsarts geeft concrete tips en handvatten om de situatie beter te overzien en de mentale klachten te verminderen.
Geef ruimte om zorgen te bespreken
Yannick: “We leven in ingewikkelde tijden; de boodschappen en energierekening geven steeds meer mensen zorgen. Deze zorgen kunnen ertoe leiden dat medewerkers minder betrokken zijn bij hun werk en minder presteren. Zorg ervoor dat leidinggevenden, HR-medewerkers, teamleiders of de vertrouwenspersoon beschikbaar zijn om mogelijke zorgen van medewerkers te kunnen bespreken. Zorg ervoor dat deze gesprekspartners de weg kunnen wijzen naar (externe) hulp zoals gemeente en budgetcoaches.” Heb je het vermoeden dat zorgen onder een grotere groep medewerkers leeft? Benader actief groepen medewerkers met tips en concrete hulp bij problemen. Als medewerkers weten dat ze gehoord worden in hun zorgen en ergens terecht kunnen, geeft dat minder stress en voorkomt het problemen.
Aandacht voor mentale problemen voorkomt verzuim
Deze column is geschreven door onze collega Yannick van Moorsel. Hij is Adviseur Arbeid & Gezondheid bij HR5. Hij is aanspreekpunt voor werkgever voor alle vragen en casussen rondom Arbo en Verzuim.
Meer informatie over onze visie en abonnementen? Lees verder>
Op de hoogte blijven?
Benieuwd naar meer artikelen, weetjes of nieuws op HR en wetgeving vanuit HR5?
Volg ons dan op Social Media.