Wet Verbetering Poortwachter wat je moet weten

De Wet Verbetering Poortwachter: Wat moet je als werkgever weten?

Als werkgever kun je vroeg of laat te maken krijgen met zieke werknemers. In veel gevallen gaat het om kort verzuim, maar het kan ook zijn dat je werknemer langer uit de running is. Verzuim in je organisatie kan een behoorlijke uitdaging zijn, zowel op menselijk als op administratief vlak. De Wet Verbetering Poortwachter (WVP) speelt hierbij een belangrijk rol. Deze wet, die sinds 2002 van kracht is, legt vast wat de rechten en plichten zijn van zowel werkgevers als werknemers tijdens een periode van ziekte. In dit artikel leggen we uit wat de Wet Poortwachter inhoudt en wat de belangrijkste zaken zijn die je als werkgever moet weten. 

Zwangere medewerker: hier moet je rekening mee houden

Zwangere medewerker – hier moet je rekening mee houden

Wanneer een werknemer zwanger is, brengt dit specifieke verplichtingen en aandachtspunten met zich mee voor werkgevers. Het is belangrijk om goed op de hoogte te zijn van de HR-, arbo-, en salarisregelgeving. Zo zorg je ervoor dat je je werknemer optimaal ondersteund en dat je organisatie voldoet aan wettelijke verplichtingen.

Tips voor mentale fitheid in je organisatie

Tips voor mentale fitheid in je organisatie

Hoe stimuleer je mentale fitheid in je organisatie? HR5 geeft tips voor het mentale welzijn van je medewerkers en een gezonde organisatie.

6 voordelen van PAGO en PMO voor werkgevers

6 voordelen van PAGO en PMO voor werkgevers

Werkgevers hebben profijt van aandacht voor gezondheidsmanagement binnen hun organisatie. Het periodiek aanbieden van PAGO en PMO is een constructief onderdeel van je gezondheidsmanagement. Lees verder over de voordelen van PAGO en PMO voor werkgevers.

Aandacht voor mentale problemen voorkomt verzuim

Aandacht voor mentale problemen van werknemers voorkomt verzuim

Mentale klachten en stress bij medewerkers leiden tot minder productiviteit en meer verzuim. Medewerkers doen steeds complexer werk en de werkdruk neemt toe door personeelstekort. Daarnaast zorgen de huidige moeilijke economische tijden, zoals de stijgende inflatie en hoge energieprijzen, voor grote zorgen bij mensen. Dit kan leiden tot te veel stress en mentale klachten met grote gevolgen op de werkvloer. Yannick van Moorsel, adviseur Arbeid & Gezondheid bij HR5: “Aandacht voor mentale problemen voorkomt verzuim.”

Arbeidsongeschiktheidsstelsel complex? Zet in op preventie!

Arbeidsongeschiktheidsstelsel complex? Zet in op preventie!

Het Nederlandse arbeidsongeschiktheidsstelsel ligt al enige tijd onder de loep. Waarom? Het huidige systeem is ingewikkeld. Bovendien is er een groot tekort aan verzekeringsartsen die moeten beoordelen hoe ziek of arbeidsongeschikt een werknemer is die een WIA-uitkering aanvraagt. Daarom is er een commissie OCTAS aangewezen om het stelsel betaalbaar, uitvoerbaar en uitlegbaar te maken.

Een vertrouwenspersoon wordt verplicht

Een vertrouwenspersoon wordt verplicht voor werkgevers. En dan?

In mei 2023 nam de Tweede Kamer een wet aan die het verplicht stelt voor werkgevers om een vertrouwenspersoon aan te stellen in organisaties in Nederland. Wat betekent een verplichte vertrouwenspersoon voor jouw organisatie?

Vertrouwenspersoon waarborgt een veilige werkomgeving

Vertrouwenspersoon waarborgt een veilige werkomgeving

Goed werkgeverschap is oog hebben voor welzijn van medewerkers. Een vertrouwenspersoon waarborgt een veilige werkomgeving in je organisatie.

Hoe zit het ook alweer met ziekte en vakantie

Hoe zit het ook alweer met ziekte en vakantie?

Hoe zit het met ziekte en vakantie? Informeer werknemers over hun rechten en plichten als ze ziek worden of zijn tijdens vakantie.

hoe beperk je warmte risico’s in de werkomgeving

Werken in de zomer: hoe beperk je warmterisico’s in de werkomgeving