Misstanden bij het UWV; wat kun je als werkgever wél doen?

De nieuwsberichten liegen er niet om. Er gaat veel mis bij het UWV: lange wachttijden, te weinig verzekeringsartsen en vertraagde beoordelingen. Voor werkgevers en werknemers betekent dit vooral onzekerheid en frustratie. Want wie ziek is, wil duidelijkheid. En wie verantwoordelijk is voor re-integratie, wil perspectief. In deze situatie blijkt goed casemanagement bij verzuim belangrijker dan ooit. Eerste aanzetten tot verbetering van het WIA-stelsel zijn er, maar liggen nog op de tekentafel bij het kabinet. In de tussentijd is het belangrijk om te kijken naar wat we wél kunnen doen. En dat is verrassend veel.

De kracht van de eerste 104 weken

Voordat een werknemer bij het UWV terechtkomt, is er een periode van 104 weken waarin werkgever en werknemer samen verantwoordelijk zijn voor re-integratie. Gedurende die periode is er één doel: hoe kan iemand op een goede manier terugkeren naar werk? Juist in deze fase kun je als organisatie het verschil maken. Niet alleen omdat het moet volgens de wet, maar omdat het loont – voor je organisatie én voor je mensen. Als de re-integratie lukt, komt het UWV vaak niet eens in beeld.

De centrale vraag is eenvoudig: wat kun je als werkgever doen?
Het begint met aandacht – voor de mens achter het verzuim. En het vraagt om regie: weten wat wanneer nodig is, en welke stappen helpen om in beweging te blijven.

Casemanagement bij verzuim als kompas

In de praktijk zien we dat goed casemanagement bij verzuim bijna onmisbaar is. Om signalen te herkennen, het proces te bewaken, kansen te benutten en ook lastige keuzes bespreekbaar te maken. De samenwerking tussen werkgever, werknemer, casemanager en bedrijfsarts is hierin cruciaal. Geen standaardoplossingen, maar maatwerk.

En dat vraagt om meer dan procedures of een stappenplan; het vraagt om verbinding, betrokkenheid en een open dialoog. En dat is precies waar het in de praktijk soms wringt. Meestal niet uit onwil, maar gewoonweg door tijdgebrek, te weinig kennis, of ruis tussen de partijen.

Wat kun je als werkgever concreet doen?

Zoals gezegd maak je de meeste impact in de eerste 104 weken van verzuim. Dat vraagt om betrokkenheid, helderheid en vooral: handelen op het juiste moment. Concreet betekent dat:

1. Pas werkzaamheden aan waar mogelijk

Kijk samen met je werknemer of (tijdelijk) aangepaste taken mogelijk zijn. Soms helpt een andere werkplek, andere uren of het wegnemen van bepaalde belastende taken al om weer voorzichtig te beginnen. De bedrijfsarts geeft aan wat de mogelijkheden en beperkingen zijn. Hier moet vervolgens handen en voeten aan worden gegeven.

2. Bouw stap voor stap op

Re-integratie hoeft niet alles of niets te zijn. Juist een geleidelijke opbouw, afgestemd op wat iemand aankan, vergroot de kans op duurzaam herstel. Het kan en hoeft niet snel, zorg ervoor dat terugval voorkomen kan worden.

3. Overweeg eerder de inzet van het tweede spoor

Als al vroeg duidelijk is dat terugkeer naar de eigen functie onhaalbaar is, loont het om op tijd te starten met het tweede spoor. Daarmee voorkom je stilstand van het proces en vergroot je de kans op passende arbeid ergens anders – en dus een succesvolle re-integratie.

4. Zet interventies in als dat van toepassing is

De bedrijfsarts kan adviseren om extra interventies toe te passen om re-integratie te bespoedigen. Denk aan begeleiding bij mentale klachten, fysieke revalidatie of coaching. Hoe sneller je de juiste ondersteuning inschakelt, hoe groter de kans dat iemand weer grip krijgt op werk én gezondheid.

En daarnaast:

  • Zorg voor een helder verzuimbeleid, zodat iedereen weet wat de stappen zijn.
  • Schakel tijdig begeleiding in, bij voorkeur al vóór de ziekmelding. Veel te vaak horen we dat leidinggevenden of werkgevers een ziekmelding vooraf allang zagen aankomen.
  • Blijf in gesprek; open, menselijk en gericht op mogelijkheden.

Actief casemanagement helpt hierbij. Niet om te controleren, maar om te begeleiden en mee te denken. Om signalen te herkennen, het proces te bewaken en realistische, haalbare stappen te zetten, samen met de werknemer.

Tot slot

De problemen bij het UWV raken veel mensen, en de zorgen zijn terecht. Maar het is niet het hele verhaal. Juist in de periode vóórdat het UWV een rol speelt, is er ruimte voor beweging en invloed. Door actief te blijven, betrokken te zijn en tijdig de juiste stappen te zetten, voorkom je dat mensen vastlopen in het systeem.

Casemanagement bij verzuim

Bij HR5 geloven we in oog voor de mens, grip op het proces en doen wat werkt. Wil je sparren over een casus of eens vrijblijvend van gedachten wisselen? Neem gerust contact met ons op.

Op de hoogte blijven?

Benieuwd naar meer artikelen, weetjes of nieuws op HR en wetgeving vanuit HR5?

Volg ons dan op Social Media.