Wat verandert er voor werkgevers in 2025?
Afgelopen Prinsjesdag presenteerde kabinet Schoof haar plannen voor 2025. Wij zetten de wijzigingen voor 2025 graag voor je op een rijtje. Wat verandert er voor werkgevers in 2025 op gebied van salaris, Arbo en HR-wetgeving en regels.
Wijzigingen voor salarisadministratie
Thuiswerkvergoeding
Vanaf 1 januari 2025 verhoogt het kabinet de thuiswerkvergoeding van Eur. 2,35 naar Eur. 2,40 per dag.
Veranderingen Loonkostenvoordeel (LKV) en Lage Inkomens Voordeel (LIV)
Volgend jaar kiest het kabinet ervoor om het Loonkostenvoordeel (LKV) voor oudere werknemers te wijzigen. Voor werknemers vanaf 56 jaar en ouder worden per 1 januari de bedragen het LKV verlaagd van Eur. 3,05 per uur (max. Eur. 6.000,= per jaar) naar Eur. 1,35 per uur (max. Eur. 2.600,= per jaar) van de verloonde uren (zoals gewerkte uren, opgenomen vakantie-uren en doorbetaalde uren tijdens verzuim). Vanaf 1 januari 2026 krijg je als werkgever geen LKV meer. Het Lage Inkomens Voordeel (LIV) wordt per 1 januari 2025 afgeschaft, omdat de maatregel te beperkt bijdroeg aan de kansen van kwetsbare mensen op de arbeidsmarkt om aan het werk te gaan.
Lagere bijdrage Zorgverzekeringswet (ZVW)
De werkgeversheffing voor de bijdrage aan de Zorgverzekeringswet (ZVW) daalt in het nieuwe jaar van 6,57% naar 6,51%. Het maximum bijdrageloon stijgt wel in 2025 naar Eur. 75.860,= (2024 Eur. 71.624,=)
Verhoging wettelijke minimum uurloon
Vanaf 1 januari 2025 stijgt het wettelijk minimum uurloon naar Eur. 14,06 per uur. Er komt voorlopig geen extra verhoging van het minimumloon.
Premies Werkhervattingskas (WHK) en Algemeen Werkloosheidsfonds (Awf)
Op Prinsjesdag maakte het kabinet de sociale premies voor het volgend jaar bekend. De premie voor de Werkhervattingskas (WHK) en Algemeen Werkloosheidsfonds (AWF) gaan omhoog. De Whk-premie stijgt van 1,22 naar 1,25 project in 2025. De WW-premie (Awf) stijgt per 2026 met 0,1 %. De premiepercentages voor de Anw en AOW blijven in 2025 gelijk aan 2024.
Hoge nettoloon
Het kabinet heeft voor 2025 maatregelen genomen om de koopkracht voor burgers te vergroten. Zo heeft het kabinet de arbeidskorting licht verhoogd van Eur. 5.553,= dit jaar naar Eur. 5.599,= in 2025. Dit moet ervoor zorgen dat werken meer loont en er minder belastingdruk is op arbeid. Daarnaast zal er een lagere eerste belastingschijf ingevoerd worden. Voor inkomens tot Eur. 38.441,= geldt in 2025 een tarief van 35,81% (in 2024 was dit 36,97%), en voor inkomens tussen Eur. 38.441 en Eur. 76.817,= geldt in 2025 een tarief van 37,48% (49,50% in 2024). Voor hogere inkomens blijft het percentage gelijk. Voor werknemers zullen ook de toeslagen stijgen, waardoor zij er netto iets op vooruit zullen gaan.
Heb je vragen over wijzigingen in regels en wetten?
Heb je vragen over de gevolgen van deze veranderingen voor jouw organisatie? Onze experts staan klaar om je te ondersteunen bij het navigeren door deze nieuwe wet- en regelgeving. Neem contact op met HR5 voor al je vragen.
Wijzigingen voor HR
Maatregelen krappe arbeidsmarkt
Het kabinet komt met een pakket aan maatregelen om de krapte op de arbeidsmarkt tegen te gaan. Er wordt ingezet op vijf thema’s: kwaliteit van werk, versterken van de economie, verhogen van productiviteit, stimuleren van arbeidsparticipatie en verbeteren van de matching tussen werkzoekenden en werkgevers.
Zekerheid flex-medewerkers
Met de invoering van de Wet Meer Zekerheid Flexwerkers wordt de positie van flexibele medewerker verbetert, zo stelt het ministerie van SZW. Het uitgangspunt is dat bij structureel werk een vast contract hoort. Daarvoor worden nul-uren contracten afgeschaft en vervangen door (tijdelijke en onbepaalde tijd) basiscontracten met minimum-uren voor inroostering en betaling. Daarnaast mogen werknemers in de nieuwe regeling pas na vijf jaar (in plaats van zes maanden) opnieuw een arbeidscontract voor bepaalde tijd aangaan met dezelfde werkgever na drie tijdelijke arbeidscontracten. En als laatste hebben uitzendkrachten recht op gelijkwaardige behandeling en minimaal hetzelfde salaris als werknemers met hetzelfde werk. Ook wordt de maximale periodes van uitzendwerk wordt verkort: fase A gaat van 78 weken naar 52 weken en fase B gaat van 6 contracten in 4 jaar naar 6 contracten in 2 jaar. Het heeft met de nieuwe regels voordelen voor werkgevers om werknemers een basiscontract aan te bieden met een minimum aantal uren voor onbepaalde tijd. Je bespaart daarmee 5% werkgeverslasten op het loon van je werknemer.
Duurzame inzetbaarheid
Er komt extra budget voor programma’s gericht op duurzame inzetbaarheid van werknemers, zoals initiatieven voor welzijn, gezondheid en loopbaanontwikkeling. Het kabinet zet bijvoorbeeld in op het Individueel Duurzaam Inzetbaarheidsbudget, waardoor werknemers kunnen investeren in hun eigen duurzame inzetbaarheid. De plannen worden uitgewerkt door het kabinet.
Concurrentiebeding
Het kabinet werkt aan nieuwe wetgeving met betrekking tot het concurrentiebeding in arbeidscontracten. Het belangrijkste verschil is dat de werkgever een vergoeding moet betalen aan de werknemer als deze het concurrentiebeding gebruikt. Deze vergoeding bedraagt 50% van het laatstverdiende maandloon van de werknemer, voor elke maand dat het concurrentiebeding wordt gebruikt. Verdere voorziene wijziging is een maximale periode van het beding tot een jaar na het einde van de arbeidsovereenkomst. Werkgevers worden daarnaast verplicht een geografisch gebied te noemen, waarin de werknemer volgens het concurrentiebeding niet mag werken. Als laatste moet je als werkgever uit kunnen leggen waarom een concurrentiebeding nodig is, zowel voor tijdelijke als vaste contracten.
Wijzigingen voor Arbo & verzuim
Re-integratie zieke werknemer
Het kabinet voert een wetswijziging in om MKB werkgevers sneller duidelijkheid te geven hoe lang een zieke werknemer uitvalt en of hij/zij nog terugkeert bij je organisatie. Daarom kun je straks vanaf het tweede verzuimjaar volledig kiezen voor re-integratie in het tweede spoor. Dit betekent dat jouw werknemer bij een andere werkgever gaat werken. Dit spoort wordt alleen ingezet bij instemming van werknemer en het UWV. Het is nog niet bekend wanneer de wetswijziging in gaat.
Arbovisie 2040
Het kabinet zet in op de uitvoering van de Arbovisie 2040. In deze visie staan drie knelpunten centraal. Er is te weinig aandacht voor preventie en niet iedereen in de keten neemt zijn of haar verantwoordelijkheid. Arboregels worden te weinig nageleefd. Kennis over Arboregels is te versnipperd en het maatschappelijk effect van naleving kan beter. Met de Arbovisie 2040 in de hand zet ook dit kabinet zich in voor gezond en veilig werken in Nederland.
Wat verandert er voor werkgevers in 2025?
In 2025 staan er voor werkgevers weer diverse wijzigingen op de agenda, met als doel de arbeidsmarkt te versterken en werknemers beter te ondersteunen. Of het nu gaat om de verhoging van het minimumloon, aanpassingen in de thuiswerkvergoeding of nieuwe regels rondom flexwerkers, de veranderingen raken zowel de financiële als juridische aspecten van het werkgeverschap. Het kabinet legt daarnaast de nadruk op duurzame inzetbaarheid, iets waar werkgevers en werknemers gezamenlijk voordeel uit kunnen halen.
Op de hoogte blijven?
Benieuwd naar meer artikelen, weetjes of nieuws op HR en wetgeving vanuit HR5?
Volg ons dan op Social Media.
Afbeeldingen: Stephan van de Schootbrugge en Austin Distel via Unsplash